3. erän 5 kolmosta käänsivät pelin teekkareille

Viisikko – PUS: Heiskanen-Heiskanen-Lohman-Takala-Laukkanen
Viisikko – PuHu 2: Laatikainen-Kirjavainen-Aho-Wessman-Riihimäki
Tuomarit: Ilmo Toivonen – Olli-Pekka Salmela

(Lue myös Puhun raportti ottelusta)

PuHulla ja PUS-Basketilla oli molemmilla tämänpäiväistä peliä edeltävänä vastustajana sarjakolmonen Pantterit – ja molemmat joukkueet yllättivät itähelsinkiläiset ja hakivat tärkeät sarjapisteet kotiin, nostaen rekordinsa 8/7:ään.

Puhulaiset ilmoittivat otteluraportissaan “varmistelleensa sarjapaikkaansa” 8. voitollaan, kun taas teekkarit totesivat matematiikkamiehinä, ettei 8. voittoa riitä välttämättä “where amazing happens” -M2D:ssä mihinkään. Karsintaviivan alla olevat Dynamo ja Honka kun ovat neljässä voitossa, ja pelejä on jäljellä 5 tai enemmän. On toki epätodennäköistä, että alkukauden 4/11 -rekordi kääntyisi 5/0 -lopetukseen – mutta todennäköisyyslaskennan luennollakin sanotaan, että “on todennäköistä, että epätodennäköisyys toteutuu joskus.”

Molemmat joukkueet lähtivät näin ollen pelaamaan täysillä voitosta. Tosin teekkareiden “täysillä” oli matsin alussa käytännössä “puolivaloilla”, kun Puhu nousi nopeasti jo 2-9 johtoon, mm. Laatikaisen ja Wessmanin koreilla. Vaikka teekkarit saivatkin lopulta Tenkasen ja Piispasen onnistumisilla eroa kiinni, meni 1. erä etenkin henkisesti Puhulle.

Toisella jaksolla teekkarivaikeudet syvenivät – koko erässä saatiin vain 12 pistettä kasaan (mm. Takalan punnerruksilla), kun taas Puhu eteni Ahon ja Kermisen johdolla jo 13 pisteen johtoon taukoon mennessä.

Puoliajalla katsomosta tultiin sanomaan teekkaripenkille, että “ette te nyt oo tosissanne – 13p down tollasille ikämiehille”. Joten PUS teki sen mihin ei ennen edellistä Pantterit-peliä ollut lähes kertaakaan pystytty: käänsi matsin kolmannessa erässä itselleen (eikä toisin päin). Ilmeisesti “oikeanpuoleiseen päätyyn” pallo meni helpommin koriin, kun alkupuolikkaalla kivittäneet Ohtonen, Laukkanen, ja I. Heiskanen saivat heittonsa kuntoon. Seurauksena 5 kolmosta teekkareille kolmannessa erässä, ja vakuuttava 26-10 erävoitto – eli johtoasemasta viimeiseen erään.

Viimeinen kymppi oli tasaista vääntöä: “kori korista”. PuHua koko ottelun kannatellut Aho oltiin saatu 3. erässä melko hyvin kuriin (Aho teki erässä pisteensä lähinnä viivalta “teemurannikkomaisilla” “pallon screenin käyttö apupuolustajaa päin, selkä suoraksi ja kädet ylös” -suorituksilla: saahan sitä tietty esittää ja kalastaa virheitä, mutta harmaapaidat eivät saisi näitä esityksiä uskoa näin usein.

Ottelu ratkesi alkuvuoden sivussa olleen Antti Laukkasen kahteen tärkeään kolmoseen 4. erässä (ja toki Ohtosen lukuisiin onnistumisiin läpi ottelun). PUS sai lopulta jo turvallisen tuntuisen 4 pisteen johdon, kun aikaa oli jäljellä enää n. 15 sekuntia. Aho kuitenkin veti toisessa päässä kovan kolmosen suoraan kuljetuksesta, ja ero kaventui 1 pisteeseen (68-67). Katsomossakin pyöriteltiin päitä, että vieläkö PuHu voisi nousta.

Ei voinut.
Puhulla ei ollut joukkuevirheet täynnä, joten vasta kolmas kellonpysäytys (Aho joutui ottamaan 5. virheensä toisella pysäytyksellä) tuotti vapaaheitot – kellon näyttäessä enää 3 sekuntia. Heiskanen sai toisen vaparinsa sisään, ja nosti tilanteen 69-67:ään. Puhu joutui palaamaan aikalisältään ilman parhaita heittäjiään: alussa loukkaantunut Kirjavainen ei ollut pelannut alkuminuuttien jälkeen, ja Aho joutui virhetilin täytyttyä ulos.

Puhun ratkaisu oli pelata pallo tarkalle mid-range -heittäjälleen, eli ison pään Wessmanille. Hän joutui ottamaan laidasta melko vaikean heiton, joka kolisi levyn kautta rautoihin, ja PUS vei todennäköisyyslaskentoja helpottavat sarjapisteet itselleen.

M2D_scoresheet_2016-02-13_PUS-Puhu

PUS-sarjapaikka ei kuitenkaan ole vielä 100% varma: Honka ja tänään Mukille hävinnyt Dynamo ovat 4/11 -tilanteessa, eli toisen joukkueen kanssa voidaan vielä joutua tasapisteisiin. Seuraavat viikot tuovat tilanteeseen lisää informaatiota, joten teekkareiden ei auta kuin seurata tilannetta.