Topola – PUS-Basket 58-70 (26-35)
Vajaamiehinen Topola oli vielä 52-55 tilanteessa, kunnes Lohman otti pelin haltuun

Viisikko – Topola: Pehkonen-Saarinen-Saarnia-Pakkanen-Kaunisvaara
Viisikko – PUS: Heiskanen-Heiskanen-Lohman-Ohtonen-Kaisti
Tuomarit: Kalju Pluutus – Jyrki Salovaara

Huonosti kauden aloittanut PUS-Basket (2/4) kohtasi 50/50-rekordilla etenevän Topolan (3/3) Lauttasaaren Yhteiskoululla. Molemmilta jengeiltä pikkujoulukausi loukkaantumisineen oli verottanut muutaman jätkän: teekkareilta sivussa mm. Latvala ja Tenkanen, kun taas Topolalta puuttui kaksi joukkueen kolmesta isosta kavereista – Kajander seurasi peliä kentän laidalta, Keskisaaresta vain muutama näköhavainto edellisenä iltana.

Puuttuvia jätkiä lukuun ottamatta Topolan rosteri oli vahvistunut viime kaudesta: VTB-liigaa viime kaudella Bisonseissa vääntänyt Ilpo Pehkonen (kuva M1D-ajoilta Rekolan Urheilijoissa), Puhusta siirtynyt Henri Vuorinen ja Topon kasvatti Kai Saarnia olivat liittyneet “Larun edariin”. Myös teekkareiden treeneissä viime kaudella pyörinyt australialaisvahvistus Nick Powell oli Topolan rosterissa.

(Lisäksi matsissa nähtiin M2D:hen paluun tehnyt tuomari Jyrki Salovaara, joka kommentoi että tällä kertaa M2D-tasolle vaadittava kuntotesti meni läpi “kun lopetin lonkeron juonnin”.)

Kiitokset Topolan P05-junnu Jayme Kontuniemelle otteluvideon kuvaamisesta

PUS:lla oli siis kerrankin käytössään kokoylivoima, mutta haasteena sen sijaan LYKin tiukalle kiristetyt koriraudat – lähietäisyyksien heittoprosentti oli teekkareilla läpi ottelun luultavasti kauden huonoin. PUS:lla oli monta hyökkästä, jossa neljännestäkään hyökkäysribarista ei saatu nostettua palloa renkaan läpi. Positiivista kuitenkin että ribareita saatiin melko hyvin läpi ottelun, eikä kokoylivoima jäänyt siinä mielessä hyödyntämättä.

Matsin alkuminuutit mentiin vuorotellen palloa menettäen – kumpikaan joukkue ei tuntunut olevan valmiina pelaamaan. PUS vei kuitenkin erän 16-10 Kaistin (6p erään) ja Ohtosen (6p) koreilla. Topolalta korinteossa lähinnä Pehkonen (5p).

Toisessa erässä PUS rullasi ajoittain erittäin hyvin: pisteille pääsi 6 teekkaria, ja pallo liikkui hyvin. Puolustuspään ongelmien vuoksi erä kuitenkin vain +3p teekkareille, ja puoliajalle 26-35 -tilanteessa – PUS ei olekaan tällä kaudella montaa matsia puoliajalla johtanut.

Kolmanteen erään Topola tuli sisuuntuneena: läpi ottelun vallinnut turhan salliva tuomarilinja (molemmissa päissä) auttoi kotijoukkuetta, kun screeneistä tultiin kaksin käsin läpi ja ribaritilanteissa teekkarit löysivät itsensä kentän pinnasta.

Tosin esim. I. Heiskasen “chase-down + flagrant foul” -tyyppiset virheet vastustajan läpiajoissa jäivät tuomareilta joko viheltämättä kokonaan (Ile liimasikin Ipe Pehkosen komeasti levyyn, oli virhettä tai ei) tai sitten vihellettiin vain normaalina virheenä (vaikka yleisö vaati yksimielisesti viikate-rikkeestä EUta). Matsi ei kuitenkaan näihin tilanteisiin ratkennut, ja helpommalla olisi molemmissa päissä selvitty, jos tuomarit olisivat pitäneet läpi ottelun tiukemman linjan.

Kolmannessa erässä teekkareiden hyökkäys jämähti täysin, mutta tästäkin erästä saatiin 3p lisää kaulaa. Neljänteen erään lähdettiin 12p johtoasemassa, mutta teekkareille tuttuun tyyliin johto kuin johto on sulatettavissa: hyökkäys takkuili, ja toisessa päässä Topola tuli Pehkosen kovilla koreilla lähes tasoihin: erän alun 35-51 tilanteen jälkeen oltiinkin 5 minuuttia myöhemmin jo 52-55 tilanteessa (eli 17-4 run) – näinkö tässä taas käy?

Ei onneksi käynyt. Aikalisän jälkeen teekkareiden Atte “Luumies” Lohman otti matsin haltuun, ja teki kaikki 10 pistettään viimeisessä erässä, usein vielä Pehkosta vastaan, joko ensimmäisellä tai sitten neljännellä yrittämällä samassa hyökkäyksessä. Vielä kun Kaisti jatkoi hyviä esityksiään, ja I. Heiskanen upotti tärkeän kolmosen, oli peli selvä: +12p teekkareille, ja sarjapisteet kotiin.

M2D_Scoresheet_2015-11-14_Topola-PUS
Tilastot pöytäkirja-excelillä tehtynä

Seuraavana teekkareita vastassa lauantaina 21.11 klo 16:00 Leppävaarassa huonosti kauden aloittanut Honka.