PUS-Basket – ToPoLa,  86 – 64
(5.11.2016)

PUS-Basket otti ensimmäisen M2D voittonsa kaudella 2016 -2017 ToPoLan kustannuksella.

Lähtökohdat
Ottelun ajankohtana oli varsinainen primetime, eli lauantai-iltana klo 17:30. Vuoro saikin kiitosta ToPoLan pelaajilta pelin aikana mm. kommentilla “miten te ootte saanu näin hyvän vuoron, paljon parempi ku teillä viime vuonna”. Ajankohdastakin ehkä johtuen molemmilla joukkueilla oli tarjota lauantai-illan vääntöön laajat ja laadukkaat rosterit. ToPoLa:lla rosterissa 11 urhoa ja PUS-Basketilla vastaavasti 10. PUS-leirin ennakkofiilistelyissä korostui, että tästä tulee varmaankin tiukkaa vääntöä ja lähdetään puolustuksen kautta pelii.

Ensimmäinen puoliaika
PUS aloitti ottelun viisikolla Aladin-Goussev-Hautala-Laukkanen-Kaisti ja ToPoLa aloitti viisikolla Rosenlund-Keskisaari-Tynkkynen-Kajander-Aro.

Ottelu alku oli PUS-Basketin Oliver Kaistin näytöstä. LeBron Kaisti järjesti oman klinikkansa ToPoLan kolmensekunnin alueella, näyttämällä vanhemmille herrasmiehille miten up’n’undereilla voi vääntää PUS-Basketin 9 ensimmäistä pistettä putkeen.  Toisessa päässä onnistuivat ottelun ensimmäisessä erässä varsinkin Keskisaari ja Kaunisvaara jotka heittivät molemmat kolkin mieheen. Ensimmäisen erän loppupuolella PUS-Basketin uusi vahvistus Jere Valtonen sai peliasunsa, kun se tuotiin hänelle neljä minuuttia ennen erän loppua. Jere veti asun päälle ja laittoi kyynärvartensa ristiin vaihdon merkiksi. Kentälle tultuaan hän juoksi PUS-Basketille 4 pistettä putkeen kahdella nopealla hyökkäyksellä, joista ensimmäisen millintarkan syötön tarjosi J.Heiskanen. Erän loppuun A.Laukkanen sai vielä hyökkäyslevypallon, josta hän pääsi ruokkimaan Rasmus Roslundille puolivapaan “ändwanin”. Ensimmäisen erän jälkeen tilanne 18 – 14 PUS-Basketille.

Toinen erä mentiin pitkälti samoissa merkeissä kuin ensimmäinen. PUS-Basketilta onnistumisia tuli tässä erässä tasaisemmin kuin ensimmäisessä erässä. Näistä mainittavia oli Masa Hautalan “ändwan” ja J.Heiskasen ensimmäinen kori tämän vuoden M2D:ssa. Kori syntyi “Joken” leipäliikkeellä yhden jalan Nowizkimaisesta keskimatkan hypäristä suoraan kuljetuksesta. Toisessa päässä ToPoLalta onnistui erityisesti Aro, joka sai korillaajoillaan hankituksi ToPolalle vapaaheittoja ja korintekopaikkoja. Erän lopussa A.Laukkanen teki vielä korin ja sai päälle vapaaheiton, mutta ei onnistunut viimeistelemään “ändwania”. Muita erän huippuhetkiä oli Jukka “Karhu” Ohtosen missaus “waidouppen” 5 cm päässä korinrenkaasta. Ensi kerralla hattu naulaan Jukka!

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli tasainen ja molemmat joukkueet onnistuivat puolustuksellisesti kiitettävästi. Erätauolle lähdettiin lukemista 33-29, PUS-Basketin hyväksi.

Toinen puoliaika

Toinen puoliaika olikin sitten paljon selvemmin PUS-Basketin kuin ensimmäinen. Tästä isoksi osaksi kiittäminen puolustusta, mutta myös herroja M.Hautala, A.Lohman ja LeBron Kaisti. Näiden herrojen fyysisyys oli vain liikaa ToPoLa puolustukselle toisella puoliajalla. J.Heiskanen vertasi M.Hautalan peliesitystä jopa A.Lohmaniin nuorilla päivillä, mikä on suurin kunnia jonka yksittäinen PUS-pelaaja voi saada.

Samanaikaisesti PUS-puolustus sai kovia stoppeja pelaamalla “rehellisesti kovaa”, rehellisyydestä ToPoLalla on varmasti toinen sana sanottavanaan. Vielä kun tuomarilinja tuntui tässä ottelussa olleen PUS-Basketille suosiollinen ja irtopallotilanteista pallot jäivät lähes yksinomaan PUS-Basketille, niin ToPoLa-leirissä alkoi olla ilmassa selvää turhautumista sekä omiin peliesityksiin, että tuomarilinjaan. Molemmat joukkueet pelasivat kovaa, erona ehkä se että ToPoLa turhautui ja PUS onnistui säilyttämeen koko ottelun peli-ilmeen positiivisenä, pitkälti yksittäisten edellä mainittujen onnistujien ansiosta.

ToPoLan kamelinselkä tuntui katkeavan lopullisesti kolmannen erän lopussa kun Olavi “Magic” Goussev rymisteli “ändwanin” laidasta ja kasvatti PUS-johdon yli kymmeneen pisteeseen. Tästä ToPoLa ei enää toipunut. Loppulukemat kirjattiin 86-64 PUS-Basketille.

Mitä mukaan reppuun tästä ottelusta?

Puolustus toimi, se oli kovaa ja stoppien kautta saatiin hyvää pöhinää myös hyökkäyspäähän. Yhteisesti todettiin, että pallonliike voisi olla vielä nopeampaa hyökkäyspäässä, koska aina kun pallo liikkui niin saatiin aikaiseksi lähes “waidouppen” tekopaikka. Ensimmäisen voiton myötä lähteminen seuraaviin sarjapeleihin on helpompaa, kun peikko on saatu pois repusta. Jatkossa myös tiedetään millä keinoin voittoja pitäisi ropista.

Alla ottelun Excel. Ei ole videota, koska kukaan katsomosta ei osannut käyttää kameraa…