PUS-Basket oli ehtinyt hengähtää vain 2 viikkoa eteläisen alueen M2D-mestaruuden jäljiltä, kun taas mentiin: tällä kertaa kohteena Äänekosken liikuntatalo, ja tapahtumana karsinnat M1DB:hen. Tiedossa oli, että helppoa ei tulisi olemaan: kotijoukkue Äänekosken Huima oli palkannut karsintoja varten jenkkipelaajan, mm. Saksan toisen sarjatason All Starsiin muutama vuosi sitten valitun Greg Loginsin. Tämän lisäksi läntiseltä alueelta turnaukseen oli tulossa viidellä (!) jenkkipelaajalla kilpavarusteltu Loimaan Bisons, ja eteläiseen alueen kakkonen Tapiolan Honka.

Ottelun valokuvia ja muutama pelitilannevideo löytyvät täältä

Välierissä vastakkain Huima-PUS ja Bisons-Honka. Teekkarit pääsivät siis nauttimaan äänekoskelaisesta vieraanvaraisuudesta: arviolta yli 600 katsojaa pakkautui liikuntatalolle torvineen, megafoneineen, ja rumpuryhmineen. Pääsylippumaksu 10e / 5e oli vapaaehtoinen, ja Huimalta arvioitiin etukäteen että lippuja saatettaisiin myydä viikonlopun aikana n. 200 kpl. Tämäkin tarkoittaa jo useaa tuhatta euroa, joten on mahdollista että M2D-toiminta ei tänä viikonloppuna poikkeuksellisesti tuota tappiota.


Huiman Greg Logins pulassa PUS-Basketin Roslundin ja Laukkasen paineen alla

Itse Huima-PUS -ottelu oli läpi ottelun tiukka ja tiivistunnelmainen: 600-päisestä yleisöstä ei moni harrastekoripalloilija pääse nauttimaan koskaan, joten olihan tilanteesta otettava kaikki irti. Pelaajaesittelyjä varten sammutettiin hallista valot, tilastot pidettiin pelaajakohtaisesti (vaikka “liitosta sanottiin ettei näitä meidän tilastoja sinne basket.fihin laiteta”), tuomarit olivat kerrankin tasokkaat, ja yleisöstä huudettiin megafoniin esim. “Ohtonen, leikkaa tukka!”, ja “Aladin, mitä taikalamppu?”. M2D can’t get much better than this.

1. puoliajan video

Ottelun alusta huomattiin, että ei Huima mikään superjoukkue ole: keskitason (etelässä) M2D-joukkue + jenkki. Huiman valmentaja, entinen huippupelaaja Juha Sten, kommentoikin Huiman otteluraportissa, että joukkue ei ollut tottunut “koviin peleihin” keskisellä alueella. Tämä olikin teekkareille etu, mutta kyllä isompi etu oli #M2DnParasPenkki, eli PUS-Basketin materiaalin laajuus: vaikka heittäjät I. Heiskanen, Tenkanen ja Soinio tänään puuttuivat, oli teekkareilla laittaa kentälle jatkuvasti uutta kaveria ilman tason putoamista. Huima ei tällaisesta luksuksesta aivan päässyt nauttimaan, vaikka penkiltä hyviä esityksiä ajoittain saivatkin.

Alusta asti kävi kyllä myös selväksi, että Huiman -88 syntynyt Sami Mäntymaa on kova pelimies: hän osui läheltä ja kaukaa, pelasi kovaa, ja oli pelaajaprofiililtaan liettualaistyyppinen “taitojyrä”. Kaveri oli otettava erikoisvartiointiin mm. Lohmanin, Hautalan ja Ohtosen toimesta. Tässä onnistuttiin välillä erittäin hyvin ja välillä ei.

Mutta se missä onnistuttiin, oli Greg Loginsin pimentäminen. Loginsilla ei vaikuttanut olevan paras pelipäivä muutenkaan, mutta kotijoukkueen jenkkipelaajan pitäminen 7 pisteessä on hyvä osoitus Ohtosen, Roslundin ja kumppaneiden erinomaisesta puolustuspelistä. Logins ei niinkään ollut Mäntymaan tyyppinen “bruiseri”, vaan pitkä taitopelaaja, joka koitti ratkaista ottelua kolmosen kaaren takaa, mutta tänään pallo ei kotiyleisön toiveista huolimatta uponnut pohjaan.

2. puoliajan video

PUS oli läpi ottelun n. 5-10 pisteen johdossa, ja onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Kaukoheitot eivät tänään heittäjien puuttuessa uponneet (kolmoset 1/13), joten kupit oli saatava korin alta – ja tässä kärkimiehenä oli tuttuun tapaan PUS-saunaillassa kauden MVPksi valittu Oliver Kaisti. PUS hallitsi muutenkin korinalustaa: levypallot vietiin 54-37.

Myös takamiehiin saatiin puolustuspäässä ajoittain hyvin painetta: puuttuneita Tenkasta ja I. Heiskasta tuurannut Muhamed Haji pelasi erinomaisen ottelun, ja pakotti Huiman pointit menetyksiin. Välillä PUS sortui kuitenkin huonoon 1-1 puolustukseen, ja mm. Huiman Pena Ranta viimeisteli kovalla prosentilla päästyään ohi teekkaritakamiehistä.

Kun ottelua oli jäljellä n. 5 minuuttia, sai Huima uutta vaihdetta päälle: teekkarien turvalliselta tuntunut 10p johto hupeni nopeasti, ja Huima sai jopa 2 and-onea peräkkäisistä hyökkäyksistä kun ottelua oli jäljellä enää n. 2 minuuttia, ja teekkarileirissä ihmeteltiin että näinkö tässä voidaan taas sulaa.

Ei voitu: tilanteessa 70-71 (Huima oli pisteen päässä) ensin teekkarien Hautala onnistui korin alta, 70-73. Sitten Huiman aikalisän jälkeisen sivurajan päätteeksi J. Heiskanen sai riistettyä sivurajasyötön ja nosti yksin läpi layupilla teekkarit 70-75 johtoon, ja yleisö jäi miettimään mitäs megafoniin seuraavaksi voisi huutaa.

(Tilannetta seuranneella aikalisällä hallin kaiuttimista soitettiin sellaista jenkkiräppiä, jonka YouTube tagasi “copyright violation” -leimalla – tästä johtuen 2. puoliajan otteluvideo ei toiminut lauantain aikana netissä ollenkaan. Youtuben kanssa tilanne saatiin onneksi selvitetyksi yön aikana, eikä video ole enää bannattu “244 maassa”.)

Huima joutui 5 pisteen tappioasemassa turvautumaan rikkomiseen. Ensimmäisenä viivalle asettui J. Heiskanen, jolle megafonista sitten huudettiin “Joukoooooo, Joukoooooo – Polvet tutiiiiseee, mää näen”. Ensimmäinen sisään, toinen ohi. Huiman ohiheitto, rikkominen, ja Lohman viivalle. Molemmat sisään. Lopuksi vielä teekkarien Hautala iski komean voittodonkin, ja loppulukemat 70-80.

Teekkarileirissä hymy oli herkässä – Nothing is better than silencing the home crowd. Tämän vuoksi tänne tultiin. Ja sunnuntaina vielä lisää vuorossa: Bisonsin kannattajia on tulossa ilmeisesti “bussilasteittain” sunnuntain finaaliin. Lauantain toisessa välierässä 5 jenkillä varustettu joukkue oli välillä helisemässä Hongan -95 ja myöhemmin syntynyttä 7 pelaajan joukkuetta vastaan, vaikka saivatkin lopulta haalittua voiton.

Finaaliotteluun lähdetään toteuttamaan äänekoskelaisyleisöltä otteluiden jälkeen saatua toivetta: “voittakaa perkele ne ulkomaalaiset, ei 5 jenkillä kukaan ansaitse nousua”. Let’s see what happens.

Huiman tilastot:

PUS-Basketin tilastot: