PUS-Basket – KaHe 96-86 (44-46, 81-81, 15-5)
5 tekua, 1 ulosajo, 1 auennut silmäkulma, 1 jatkoaika, ja 1 voitto

Viisikko – PUS: Heiskanen-Heiskanen-Lohman-Laukkanen-Ohtonen
Viisikko – KaHe: Airas-Anhava-Kohila-Nietosvaara-Heikkilä
Tuomarit: Tuomas Mantere – Ariadna Moreno

(Ei videota – mikä on harmillista ao. ottelukuvauksen lukemisen jälkeen…)

 

PUS-Basketin (9/7) ja Kartanon Herrojen (8/7) välisessä matsissa panoksena oli M2D-sarjapaikan varmistus “jopa useita otteluita” ennen kauden loppumista. Karsintaviivan alapuolella olevat joukkueet nimittäin voisivat vielä teoreettisesti nousta tasoihin ja ohi, joten yksi lisävoitto kummalle tahansa joukkueelle lopettaisi karsintapeikon niskaanhengityksen saman tien.

Matsin alkaessa tuli nopeasti selväksi, että tämänpäiväinen niskaanhengitys kohdistuisi kylläkin tuomareihin – heti ottelun ensimmäisestä vihellyksestä nimittäin tuomareille valittivat molemmat joukkueet (!): KaHen Airas sai kalastettua virheen teekkareiden J. Heiskaselle, joka valitti vihellyksestä tuomarille. Mutta niin valitti myös Kahen penkillä ollut J. Poropudas: “Älkää antako niiden mussuttaa – Ne on valittaneet koko pelin, koko pelin!”. Toisena tuomarina ollut Moreno varmasti ajatteli, että “onneksi en osaa suomea, tulisi muuten pitkä päivä”.

Joten: Ottelun ainoana suomea puhuvana tuomarina ollut Tuomas Mantere joutuisi tänään koville. Mies on saanut tuomariuransa aikana kuulla kaikenlaista leukailua, kuten “sehän viheltää liigassakin, miten se voi olla noin huono”, joskus aiheestakin, mutta pääosin siksi että pelaajat tuntevat hänet omilta peliajoiltaan, ja kokevat oikeudekseen sanoa “kaverille” mitä vain. Parhaimmillaan Mantere on kuitenkin M2Dn parhaita tuomareita.

Mutta hyvällekin tuomarille sattuu huonoja, tai ainakin vaikeita, päiviä. Sen saivat kokea tänään erityisesti KaHen pelaajat, kun matsissa oli mm. tällaisia tilanteita:

  1. Q1 – 1. teku: Airas on layupissa, ja puolustaja I. Heiskanen törmää häneen takaapäin hypätessään. No call. Airas valittaa selvän virheen viheltämättä jättämisestä. Airas: Technical foul.
  2. Q3 – 2. ja 3. teku: KaHen Poropudas heilauttaa kyynärpäällä teekkareiden Stahlia. No call. Stahl heilauttaa takaisin päin. No call. Avautumista. Nahistelua. Double technical. (EDIT: Twitterissä kommentti, että “kaikki faktat” eivät ole kohdallaan).
  3. Q4 – EU-tilanteesta no call: Airas kaadetaan levyritilanteessa päätyyn. No call. KaHe lähtee kuitenkin hyökkäykseen. Matkalla teekkareiden Latvala taklaa KaHen Nietosvaaran pahannäköisesti. Peli poikki. Kentän pinnassa niin Airas kuin Nietosvaarakin. Latvalalle normaali virhe, jonka jälkeen peli jatkuu.
  4. Q4 – 4. teku: Neljännen erän loppuminuuteilla KaHen valmentaja A. Laiho hyppää penkistään, ja alkaa valittamaan tuomari Mantereelle, että miksei KaHelle myönnetty aikalisää, vaikka aikalisä oli pyydetty. (Epäselväksi jäi, että oliko misssään vaiheessa katkoa, jossa aikalisä olisi voitu myöntää. – EDIT: Koripallo.comissa kommentoidaan, että Laiho oli oikeassa) Joka tapauksessa Laiho kohdistaa purkauksensa Mantereeseen, joka taas on päättänyt että hänelle ei tänään avauduta. Techical foul.
  5. Q4 – 5. teku ja ulosajo: Laiho jatkaa samasta tilanteesta valittamista toteamalla, että “**** kun sä olet niiiin huono”. Second technical foul… aand you’re out. Laiho kerää kamppeensa, ja poistuu pukuhuoneen puolelle.
  6. Q4 – Verta: Ilman valmentajaa pelaavalla KaHella on varsinaisen peliajan viimeinen hyökkäys, aikaa 25 sekuntia. Teekkarit huomaavat että Heikkilän silmäkulma on auki. Puolustuksen sijaan teekkarit keskittyvät reilukerho-hengessä huutamaan tuomareille, että “Verta! Verta! Tolta tulee verta!”. Peli jatkuu kuitenkin normaalisti.
  7. Q4 – 2 x No call: Heikkilä tekee samassa hyökkäyksessä Airakselle pallon screenin, joka käyttää sen hyvin, ja puolustaja J. Heiskanen jää jälkeen, ja joutuu ronkkimaan takaapäin käsille. No call. Airas näyttää kuitenkin pääsevän koria kohti. Heiskanen osuu uudestaan Airasta käsille. No call. Airas menettää ronkkimisen seurauksena pallon ja törmää teekkaripuolustukseen, ja yrittää riistää palloa takaisin. Airaksenkin virhe on lähellä, ei vihelletä, ja Airas saa vielä riistettyä puolessa kentässä pallon takaisin – mutta kaukoheitto menee ohi, ja ottelu jatkoajalle.
  8. OT – No handshake: Tuomaritoiminnasta turhautunut ja jatkoaikatappiota harmitellut Poropudas lähti loppuvihellyksen jälkeen penkiltä suoraan koppiin, eikä tullut kättelemään teekkareita eikä varsinkaan tuomareita.

 

M2D – Where Amazing Happens.
Ei voi muuta sanoa.

KaHen turhautumiset olivat siis monella tapaa ymmärrettäviä. Voi olla, että lopputulos olisi ollut toinen, jos Heikkilän (18p) silmäkulma ei olisi auennut (epäselväksi jäi, missä tilanteessa hittiä tuli – pelin jälkeisissä kuulusteluissa teekkareista kukaan ei myöntänyt syyllisyyttään – EDIT: Koripallo.comissa kommentoidaan, että syyllinen olikin KaHen Nietosvaara) ja hän olisi kyennyt pelaamaan jatkoajalla, tai jos J. Heiskasen virhe olisi KaHen viimeisessä hyökkäyksessä vihelletty. Mutta näin mentiin tällä kertaa, ja teekkareille tärkeintä oli kauan odotettu sarjapaikan varmistus.

Lisää makeutta voittoon toi teekkareiden nousu takaa-ajoasemasta rinnalle ja ohi: ensimmäisen kolmen erän taaperrus (huonoa 1-1 -puolustusta ja pelkkiä kaukoheittoja omissa hyökkäyksissä) saatiin käännettyä loppumatsin hyvin organisoidulla hyökkäyspelillä (PUS-Basketin mittakaavassa), jossa palloa saatiin järjestettyä hyviin lähietäisyyden paikkoihin (erityisesti Ohtonen onnistui, ja ratkaisi pelin lopulta jatkoajalla). Tähän kun lisää tärkeitä kaukoheittoja loppuhetkillä upottaneet Tenkanen ja Laukkanen, niin teekkarileirissä oli helppo hymyillä.

M2D_scoresheet_2016-02-20_PUS-Kahe

Kautta on vielä sarjapaikan varmistuksesta huolimatta jäljellä 3 ottelua viikon tauon jälkeen. Nämä ottelut voittamalla teekkarit voivat hyvinkin päätyä M2Dssä jopa kolmossijalle.