[Lue myös Bisonsin otteluraportti ja Bisonsin tekemä 7 minuutin videokooste ottelusta.]

Bisonsin ansiokkaasti tekemä 7 minuutin ottelukooste Facebookissa

Jos joku olisi syksyllä 2016 tullut ilmoittamaan PUS-Basketille, että keväällä 2017 pelaatte 5 jenkillä vahvistettua ex-liigamestari Loimaan Bisonsia vastaan valtakunnallisesta M2D-mestaruudesta, niin sitä ei moni olisi uskonut. Eikä meinannut uskoa tänäänkään: niin sitä vaan teekkarien 2.5h viikossa harjoitteleva porukka pääsi pelaamaan paikasta miesten 1B-divisioonassa.

 

 

PUS-Basketin 35v-juhlakauden (PUS perustettiin syksyllä 1981) varrelle on mahtunut kaikenlaista:

  • PUS voitti kautensa neljästä ensimmäisestä eteläisen M2Dn ottelusta vain yhden, eli marraskuun lopussa rekordi oli vielä 1/3
  • Uudet pelipaidat saatiin käyttöön lopulta helmikuun alussa, vaikka uusia asuja oli suunniteltu jo syyskuun alusta lähtien
  • Marraskuun jälkeen kelkka kääntyi, ja loppuosa M2D-runkosarjasta mentiin 10/2 rekordilla (tappiot kotona Keravalle ja vieraissa jatkoajalla Topolalle)
  • Maaliskuussa teekkarit pääsivät leikkaamaan Leppävaaran kotihallin sukkaa, ensimmäistä kertaa seuran historiassa

Ja nyt huhtikuussa sitten matka Äänekoskelle M1DB-nousukarsintoihin. Ja täällä vielä ensimmäisessä ottelussa makea voitto äänekkään kotiyleisön edessä pelanneesta Äänekosken Huimasta.

Jäljellä oli enää odotettu finaali, jota paikalliskatsojat kuvailivat “Suomi vs. USA” -termillä – johtuen Loimaan Bisonsin joukkueen viidestä ulkomaalaispelaajasta. Tämä tarkoitti sitä, että PUS sai kerrankin nauttia usean sadan hengen äänekoskelaisyleisön railakkaasta kannustuksesta, ja vieläpä kaukana kotoa. Äänekosken koripallokulttuuri ansaitsee kyllä useamman hatunnoston – Jos harrastetason urheilujoukkuetta tulee katsomaan yli 600 äänekästä kannattajaa (kuten Huima-PUS välierässä), niin se on kova juttu lajissa kuin lajissa.

Bisons pelasi 5 jenkillä jo välierässä (vajaalla rosterilla liikenteessä ollutta) Honkaa vastaan

Finaalissa katsojia oli arviolta 400, joista suurin osa oli paikallisia. Toki Loimaakin oli tuonut n. 50-henkisen punapaita-meren Äänekosken liikuntatalon katsomoon seuraamaan, että miten “omat pojat” menestyvät. Sekin on kyllä lajissa kuin lajissa kova juttu, että bussilastillinen faneja tulee sunnuntai-iltana 300 km päähän seuraamaan omaa joukkuettaan – kiitokset tunnelman lisäämisestä myös loimaalaisille!

Osa Bisonsin kannattajaryhmästä välierässä Honkaa vastaan

Ennen finaalin alkua PUS-Basketin pelaajat pääsivät nauttimaan suuren urheilujuhlan tunnusta: paikalliset pikkupojat tulivat kyselemään muutamalta PUS-pelaajalta nimikirjoituksia, ja näitä toki joukkue jakoi mielellään.

Teekkarien Muhamed Haji pääsi jakamaan nimikirjoituksia ennen peliä

Itse ottelun alku oli teekkareille synkkä: Bisons nousi nopeasti 10 pisteen johtoasemaan (4-14), ja onnistui jopa muutamassa näyttävässä alley oop -donkissa. Näinkö tässä nyt käy, ajateltiin teekkarileirissä. Missä oli se lauantain välierässä ylimielisen flegmaattisesti esiintynyt 1 vs. 5 -pelaava Bisons-joukkue, joka meinasi hävitä Hongan -95 ikäluokalle?

Osasyynä huonolle alulle oli myös teekkarien “ylilatautuminen” – tai oli syy mikä oli, niin PUS-pelaajista mentiin puolustuksessa heittämällä ohi oikealta ja vasemmalta, apupuolustus oli unohtunut eiliseen otteluun, eikä hyökkäyksessäkään saatu mitään aikaan muutaman jenkkiblokkiin päätyneen nostoyrityksen jälkeen.

Mutta onneksi teekkarit saivat kurssin käännettyä, eikä ottelusta tullut läpihuutojuttua. Kaistin, Hautalan ja Ohtosen johdolla seuraavat 15 minuuttia väännettiin tasaväkisesti. Biisonit saivat välillä pidettyä johtonsa 10 pisteessä vain Ronnie Clarkin ja Giovonne De Woodsin kovilla yksilösuorituksilla ja “aivan keskelle” pudonneilla kolmosilla.

Bisons oli scoutannut teekkareiden välieräottelun perusteella, että PUS-Basketin jätkät eivät osaa heittää. Onneksi tänään rautoja ei kuitenkaan kaaren takaa kolisteltu samaan malliin kuin lauantaina, vaan teekkarit upottivat ottelun aikana jopa 9 kolmosta (9/20). Puoliajalle mentiin tilanteessa 35-47.

Hyvä heittopeli auttoi kyllä teekkareita finaalitaistelussa, mutta erityisesti toisella puoliajalla syttynyt äänekoskelaisyleisö tarjosi PUS-Basketille unohtumatonta tsemppausta ja kannustusta – Yleisö lähti PUS:n hyvän runin päätteeksi mukaan jopa teekkaripenkiltä aloitettuihin “aaltoihin”, ja PUS-penkiltä kuuluikin tämän jälkeen kommentti “tämä on kyllä hienoin matsi jossa olen koskaan pelannut”.

Ottelun 2. puoliajan kulkua hyvin kuvaava videopätkä: PUS taistelee, paikallisyleisö kannustaa railakkaasti… ja lopulta Ronnie Clark upottaa kolmosen

Teekkarien ryhdistäytyminen 2. puoliajalla näkyi molemmissa päissä: levypalloja alkoi tarttumaan PUS-pelaajille hyvin, puolustus saatiin DPYksi saunaillassa palkitun Roslundin johdolla kuntoon, ja loistavasti koko viikonlopun Tenkasen ja I. Heiskasen puuttumista paikannut Muhamed Haji osui kahdessa kolmosessa. Bisons ei päässyt karkumatkalle, teekkarit taistelivat, ja yleisö hurrasi. Näitä hetkiä muistellaan teekkarileirissä vielä pitkään, vaikka puitteet vaihtuisivatkin välillä myöhäisiin treeni-iltoihin pienissä treenisaleissa.

Toimitsijapöydältä otettuja videopätkiä ottelun 4. erästä löytyy täältä.

Matsin viimeisillä minuuteilla Äänekosken megafoni-yleisön suosikiksi viikonlopun aikana noussut teekkarien J. Heiskanen löysi hetkeksi heittojyvän: 9. kauttaan PUS-Basketissa pelaava Heiskanen onnistui muutaman minuutin sisään kolmessa kolmosessa, mutta niin vain Ronnie Clark ja kumppanit muistivat aina vastata samalla mitalla toisessa päässä – ja Bisons nosteli loppunumeroiksi 86-94.

Finaalitappiosta huolimatta PUS-Basketin kausi ylitti kaikki odotukset!

Tänään olisi toki ollut mukava voittaa, mutta hymykin löytyi ottelun jälkeen taas nopeasti – kyllä teekkarit ylittivät kaikki odotuksensa kauden aikana. Jos ainoa teekkareita parempi joukkue tällä kaudella oli 5 palkatulla vahvistuksella pelaava Bisons, niin kyllä PUS-Basketille kuuluu tämän kauden osalta vähintään “Suomen paras harrastekoripallojoukkue” -titteli.

Seuraavaksi voidaan spekuloida sillä, että tarjoaako Koripalloliitto PUS-Basketille sarjapaikkaa M1DB-sarjaan kauden päätteeksi. Huhujen mukaan 1B-divisioonaan olisi tarjolla jopa 2-3 paikkaa, jolloin pelillisesti paikka kuuluisi teekkareille. Mutta liiton suunnasta ei ole vahvistettu, onko paikkoja 1, 2, 3, vai jokin muu määrä, ja millä perusteella ne joukkueille jaetaan.

Eri asia toki on vastaanottaisiko PUS-Basket sarjapaikkaa, jos sitä tarjottaisiin – Mutta niin pitkälle joukkue ei vielä ole suunnitelmissaan päässyt. Jo pelkkä nousukarsintoihin pääsy oli joukkueelle yllätys, eikä karsinnoista päälle jäänyttä hienoa fiilistä ole syytä pilata turhalla spekuloinnilla.

PUS-Basket kiittää kaudesta muita M2D-joukkueita, kaikkia kannustajia, ja erityisesti Äänekosken uskomattomia faneja megafoneineen ja torvineen!