Eksoottinen viikonlopputurnaus päättyi hopeasijaan

Syyskuun 2. päivä, perjantai ja kosteahko aamunsarastus Helsingin rautatientorilla. Leveällä rosterilla (8 pelaajaa) operoiva PUS Basket odottaa jännittyneenä aamukahveja siemaillen venäläistä minibussia, jonka Pietarin toverit (Sergei ja kumppanit) ovat ystävällisesti järjestäneet. Projektipäällikkö Atte Lohman otti alkukesästä tehtäväkseen viedä PUS Basketin kohti kansainvälisiä pelikenttiä ja onnistui siinä mainiosti. Venäläiseen kulttuuriin kuuluu useasti pieni odottelu, mutta tällä kertaa kuskia piti odottaa vain 45 min.

Päikkärit, rajatarkastukset ja 7h myöhemmin rallipaku saavutti kahden tähden LDM Hotellin Pietarissa ja nuutuneita pelaajia vastassa oli osalle PUS Basket pelaajista tuttu ja aina ystävällinen Sergei sekä 210cm pitkä entinen pelaaja Misha, jonka kerrottiin toimivan oppaana koko viikonlopun ajan. Kamat hotellille ja kohti pelihallia, päivällinen ja ensimmäisen pelin odotteluun.

pietari-kuva1

Kuvassa minibussi jolla saavuttiin Pietariin, sekä rajavalvonnan tarkkaakin tarkempaa byrokratiaa. Perillä odotti myös IP67 suojattu jatkojohto LDM Hotellin pihalla.

Ensimmäinen ottelutapahtuma ja ensimmäiset fiilikset hallista ovat kutakuinkin:
“ei parane syöksyä pallon perään sivurajoilla tai päädyissä”,
“ottaakohan kulmakolmonen kiinni katsomon räystääseen” ja
“onpahan isänmaallinen luola”.

pietari-kuva2
PUS Basket lähtee operoimaan ensimmäiseen peliin avausviisikolla: J. Heiskanen, A. Heiskanen, Lohman, Tenkanen ja Latvala. Muutama kova ajo ja välimatkan jumpperi ja tilanne 9-2 teekkareille, venäläisten yllättyneet ilmeet huvittavat meidän penkkimiehiä. Nopeasti kävi selväksi, että vastustajalla oli vain yksi heittäjä (neljän naulatun 3p. jälkeen) joka pitää pysäyttää niin meillä ei ole hädänpäivää. Matsista selkeä 74-50 voitto ja tasaisia onnistujia läpi rosterin. Kunniamaininta Heikki Isotalolle, jonka ura oli ollut jäähyllä jo kymmenisen vuotta mutta silti päätti lähteä mukaan ja pukea jälleen päälleen puna-valko-mustan peliasun. Heikin esimerkillisestä ja äänekkäästä puheesta puolustuspäässä pitäisi ottaa oppia jo PUS Basketin juniorivuosista lähtien.

pietari-kuva3

“Voitolla yöhön”, voi pojat..
Järjestävä taho oli järjestänyt illallistilaisuuden läheiseen ravintolaan matsin jälkeen. Laadukasta alkuruokaa ja pääruokaa tahditti venäläisittäin perinteikäs puheiden pitäminen ja maljan nostaminen, milläs muulla kuin tietenkin kansanjuomalla. “Vodkarallia” ja puheiden pitämistä jatkui muutama tunti ja oli aika jatkaa matkaa Pietarin keskustaan. Yölliseltä reissulta ei jäänyt muita kunnianarvoisia mainintoja, kuin Ohtosen 5h kävelyretki takaisin hotellille, hieno tarina.

pietari-kuva4

Kuvassa iltatilaisuus, josta jokainen sai osakseen paikallista kulttuuria.

pietari-kuva5

Kuvassa muutama malja, sillä puheita jouduttiin pitämään laajalla rotaatiolla.

Laulaen lauantaihin, vai miten se sanonta menee. Osa kokoonpanosta pääsi nauttimaan kauniin Pietarin nähtävyyksistä ja osa päätti torkuttaa. 16:30 alkoi häämöttämään jo seuraava koitos ja ennalta tiedettiin, että vastassa on turnauksen kovin jengi.

pietari-kuva6

Lauantain ottelutapahtuma:
Pitkiä urheilullisia heittäjiä, mukana myös muutama kokeneempi kaveri. PUS Basket selviää hatunnoston arvoisesti paikanpäälle vaikka Lohmanilla hieman punoittaa sarveiskalvot. Samalla aloitusviisikolla mennään kuin eilenkin. Alku on yhtä hankala kuin rubiikin kuution kokaminen silmät kiinni. Ensimmäisellä erätauolla kuitenkin samaan hengenvetoon päätetään, että emme lähde vielä kotiin (Pietarissa on vielä nähtävää). Ohtonen naulaa kolmosia liukuhihnalta ja A. Heiskanen näyttää omalla kokemuksellaan ja levypallojen tippailulla mallia, PUS is back in the game! Kovaa taistelua ja ollaan jo 4. erän alussa 6 pisteen päässä, mutta venäläisten snaiperit eivät anna armoa. Pari kovaa kolmosta ja loppu kaunistelua, kaadumme Heikin takareiden kramppien myötä 94-86.

Esimerkillistä urheiluhenkeä näyttäen kättelyt, kamat selkään ja siirtyminen pyhätön ulkotiloissa sijaitseviin saunatiloihin. Jos ekat kommentit olivat, että “uskaltaako täällä kävellä paljain jaloin” ja “älkää hypätkö altaaseen pää edellä”, niin tuo riittänee kuvailemaan tilojen ainutlaatuisuuden. Tästäkään hätkähtämättä tässä porukassa ei kuitenkaan hauska loppunut kesken. Ensimmäiset Misha oppaan kohottamat kansanjuomamaljat, toiset, kolmannet ja neljännet jonka jälkeen jo kuulimme että hänet tunnetaan Pietarissa myös nimillä “Batman” ja “Night Fighter”. 210cm pelkkää rakkautta ja tarinaa, hieno mies.

pietari-kuva7

Kuvassa saunatilojen allas. Ilmeisesti kukaan ei käynyt pulahtamassa..

Ilta päätettiin sinetöidä nähtävyyksillä, jotka tunnetaan nimillä Iisakin kirkko ja “Kamelipatsas”. Pietarissa asuva entinen PUS pelaaja Tång päätti vielä varata koko porukalle pöydän Mansardasta, joka on yksi Pietarin hienoimpia ravintoloita. Tämä jäi varmasti monelle mieleen ainutlaatuisena kokemuksena.

pietari-kuva8

Kuvassa kamelipatsas ja Heikin Mansardassa tilaama ”tonnikalapizza”.

 

Sunnuntai 12:00 ja viimeinen ottelutapahtuma edessä. Vastassa taas nuoria nopeita poikia. Otteluun lähdetään erittäin tahmeasti ja Ohtonen reagoi nopealla aikalisällä. “Pelaajakoutsin” sanoin kotimatkasta tulee pitkä, ellei peli-ilme muutu. Ollaan tasaisesti perässä noin 10 pistettä 3. erän puoliväliin asti, jolloin vastustaja repäisee eron jo 16 pisteeseen. 4. erään päätetään lähteä all-in tai muuten jäädään joka jätkä ajamaan Überiä työksemme Venäjälle. Jotain tapahtuu = J. Heiskanen. Kuvio kuvion perään Jokelle laitaan, haasto, ajo tai mid range jumper ja peli tasoihin 2min ennen loppua. Puolustuksen intensiteetti on kaunista ja voidaan puhua lähes oppikirjakoripallosta. Kokemuksella pari koria ja stopit, mikä nousu!! PUS Basket päättää viimeisen pelin 71-75 voittoon. J. Heiskanen palkitaan MVP:nä ja pysti ojennetaan hänen käteensä sanoilla “BEST”.

pietari-kuva9

PUS Basket päättää turnauksen 2. sijaan. Kuvassa myös vasemmalla ”Night Fighter” eli matkaoppaamme Misha.

Kotimatkan aloitukseksi saatiin vielä opetus miksi ei kannata mennä italialaiseen ravintolaan syömään, joka on tyhjä. Ruokaa sai odottaa tunnin ja pelaajat hakivat ne kirjaimellisesti keittiön ovelta mukaan, koska bussikuski alkoi käydä kuumana myöhästyneen lähdön takia. Oppia Venäjä kaikki.

pietari-kuva91

Kuvassa vielä Teron ja Antin gourmet –ateriat. Nopeita hiilareita ja tasainen paluukyyti..

Summa summarum, jonka varmasti jokainen allekirjoittaa minibussilla matkaamisen jälkeen: käyttäkää hyvät ihmiset Allegroa. Loistava reissu ja ensi vuotta odotellessa! Erityiskiitokset järjestävälle taholle, enempää vieraanvaraisia tuskin olisivat pystyneet olemaan. Kiitokset myös pelaajille, joilla oli kaikilla oma panoksensa hienossa 2. sijassa. Jos otsassa olisi ollut GoPro kamera koko matkan ajan niin se jaettaisiin youtubessa, ei kuitenkaan makeaa mahan täydeltä tällä kertaa.

Vinkkinä vielä faneille, että PUS Basket tulee olemaan ensi kaudella sarjojen sarjan Bigger, Faster, Stronger -joukkue joten tulkaa hallille todistamaan mistä on kyse.