Aalto-Basket – LoKoKO Bisons 72 -101

Nimensä ja ulkoasunsa uusinut Aalto-Basket siirtyi kaudeksi 2017 – 2018 miesten 1B- divisioonaan ja aloitti kautensa ottelulla sarjan yhtä ennakkosuosikeista, Biisoneita vastaan. Peli pelattiin poikkeuksellisesti Opinmäen koululla, jossa on kuitenkin uuden karhea ja hyvän kokoinen koripallopyhättö. Jo itsessään kaiken saaminen valmiiksi aloitusvihellykseen mennessä oli pieni ihme, kun printtereitä ja nettikaapeleita purettiin pakkauksistaan vielä 30 minuuttia ennen ottelun alkua. Lämppämusiikit saatiin käyntiin kun aikaa otteluun oli 16 minuuttia ja saman verran jäi lämmittelyaikaa kotijoukkueen muutamalle pelaajalle jotka olivat siihen asti auttaneet järjestelyissä. Iso kiitos myös yhteistyöseuramme LePyn osaaville toimitsijoille, jotka auttoivat paljon järjestelyissä ja virittelivät toimitsijapöydän kasaan. Ilmassa oli kuitenkin kaikki hyvän urheilutapahtuman aihiot kun Biisoneillakin oli tullut fanibussin mukana rumpuryhmä paikalle ja kaikki saatiin kuin saatiinkin toimimaan ennen kuin lämmittelykello näytti nollaa.

Itse ottelu eteni Biisoneiden komennuksessa, mutta aaltolaiset roikkuivat sitkeästi kolme erää 10 pisteen iskuetäisyydellä. Lopulta Biisoneiden kookkaampi materiaali ja parempi valmistautuminen kauteen takasi Biisonilaumalle sarjapisteet. Ottelun lopulliset lukemat 101 – 72 repesivätkin vasta viimeisen viiden minuutin aikana kun Aalto yritti prässätä heikolla menestyksellä ylhäältä ja Biisonit laukoivat vapaita rankkareita läheltä ja kaukaa sukan pohjalle.

Ensimmäinen puoliaika:

Ottelun aloitti Aalto-Basketilta Kaisti, Roslund, Takala, Valtonen ja Tenkanen(C). Biisoneilta kentälle marssivat Caldwell, Marttinen, Salonen, Henttonen ja Booker.

Ottelun alku oli vauhdikas ja sekava. Kotijoukkueen pelaajilla oli niin paljon latausta ensimäiseen erään lähdettäessä, että ensimmäiset viisi heittoa eivät osuneet rautoihinkaan. Bisons sen sijaan aloitti ottelun rutiinilla ja tempaisikin heti alkuun 6 – 0 johdon. Kotijoukkueen kannalta vapauttava kori saatiin kun Roslund heitti keskietäisyydeltä kirurgin tarkasti hypärin keskelle keksintöä. Ensimmäisen erän jännitys näkyi kuitenkin Aalto-Basketin pelaamisessa kummassakin päässä kenttää.

Hyökkäyspäässä ei pelattu kertaakaan rauhallista hyökkäystä vaan jokainen hyökäys oli hurlumhei-paikanvaihtoa. Välillä tästä syntyi puolivapaa heittopaikka, välillä jouduttiin tyytymään vaikeaan yksi vastaan yksi ratkaisuun. Bisons pelasi aika yksinkertaista palloscreeni hyökkäystä ja palloscreenin jälkeen painoi palloa sisään. Sieltä sitten Bisonsin isot miehet Ruutiainen, Henttonen ja Caldwell runnoivat vuorotellen kovia kuppeja haastamalla päätä lyhyempiä aaltolaisia postista. Bisons teki paljon pisteitä myös nopeilla hyökkäyksillä kun Aalto-Basket menetti palloa hyökkäyspään sekavuuden takia. Myös Opinmäen koulun valkoiset rajaviivat tuottivat hankaluuksia kummallekin joukkueelle, mutta varsinkin Aalto-Basketin pelaajat astuivat järjestelmällisesti vaikeasti havaittaville sivurajaviivoille. Ensimmäinen erä oli huonoa puolustusta ja sekvaa hyökkäystä, erä Bisonsille 18 – 29.

Toisessa erässä Aalto-Basket alkoi saada enemmän ottelun juonesta kiinni, kun puolustuksessa saatin stoppeja pärjäämällä kaarella ja auttamalla sisään, hyökkäyksessä Aalto-Basketin jatkuva paikanvaihtohyökkäys alkoi tuottaa vapaita heittopaikkoja. Ottelu tasottuikin selvästi ja kun Bisonsin takamiehet ja laiturit tuskailivat heittojensa kanssa niin Aallon oli helppo sumputtaa puolustuksessa ja auttaa sisään kun Caldwell, Ruutiainen ja Henttonen saivat palloa postiin. Tästä huolimatta mainittu kolmikko jatkoi tehokkaana ja nosteli kovalla prosentilla korin alta. Toisen erän loppupuolella Aalto-Baslet sai tsemppivaihteen päälle kun Takala heitti kolmosen sisään ja puolustuksessa saatiin muutama stoppi putkeen. Toisen erän lopussa aalto saikin tärkeitä riistoja ja pääsi juoksemaan kenttää. Näistä nopeista ja puolinopeista Aallon kiriä ruokkivat Stahl, Aladin ja Hautala.  Puoliajalle lähdettiin Bisonsin kaventuneessa johdossa 41 – 48.

Toinen puoliaika:

Puoliajalla kaikki näytti Aalto-Basketin leirissä valoisalta. Lääkkeet oli löydetty Bisonsin isojen miesten esimmäisen erän dominointiin ja henki oli saatu hyökkäyspäässä päälle. Vielä kun Bisons oli heittänyt ensimmäisen puoliajan luokattomasti kolmoset 1/8 ja vaparit 3/11, niin näytti jopa siltä että jos Henttonen; Ruutiainen ja Caldwell saadaan kuriin niin sarjan ennakkosuosikki on kaadettavissa.

Taistelu-henki ei kuitenkaan säilynyt Aallon pelaajissa tauon yli, vaan tultiin hieman huonolla jalalla ja asenteella kolmannen erän alkuun varsinkin puolustuspäässä. Kun toisen erän loppu oli ollut sähäkkää puolustusta ja linjojen ylipelaamista niin kolmannen erän alku oli kyllä passiivisuudessaan melkeinpä tämän vastakohta. Bisons löysi myös uusia aseita hyökkäyspäähänsä mm. Caldwellin, Kivisen ja Marttisen kolmosilla. Bisons-kopissa olikin keitetty melkoiset käärmeliemet varsinkin hyökkäyksellisesti, koska joukkueen pelaaminen muuttui paljonkin ensimmäiseen puoliaikaan nähden. Joukkue oli rauhallisempi ja pelasi palloa järjestelmällisesti etulyöntitilanteisiin, josta sitten vielä jatkoi edun monistamista niin, että lopputuloksena oli usein vapaa heitto kauempaa tai vain yhdellä pelaajalla haastettu nosto korin alta.

Takala ja  varsinkin (MVP) Kaisti pitivät kakkosillaan Aalto-Baskettia mukana pelissä, mutta Bisons kuitenkin kasvatti johtoa tasaisesti koko kolmannen erän alun. Johto kävi suurimmillaan jo 17 pisteessä,  mutta sitten Lohman ja Goussev katkaisivat biisoneiden pistivät kumpikin pari midrange-heittoa pussiin. Tästä inostuneena Aaltobasket alkoi taas kiriä eroa kiinni ja mm. Hautala riisti pallon Bisons-pelaajien huonosta syötöstä ja juoksi helpot 2 p. Lohman tästä innostui ja toisti kohta saman, eli vei pallon Rasin kuljetuksesta ja juoksi Goussevin kanssa näyttävän 2 vs. 1 hyökkäyksen joka päättyi helppoon Lohmanin lay-uppiin. Aalto-Basket oli taas mukana pelissä ja eroa oli vain 9 pistettä. Loppu erästä oli aika rikkonaista ja Bisons tekikin suuren osan pisteistään vapaaheittoviivalta. Aaltobasketin iskuetäisyydellä piti Kaisti, joka nosteli kupin toisensa perään Biisons pelaajien estelyistä huolimatta. Erän lopun highlight Aalto-Basketin näkökulmasta olikin kun Kaisti jäi kärkkymään, otti riiston päätyrajasta ja nosti kakkosen sisään ja samalla häntä rikottiin. Viimeiseen erään lähdettiin 12 pisteen takaa-ajoasemasta.

Erän alkuun kaikki näytti taas hyvältä, henki oli saatu päälle taas, kiitos hyvn kolmannen erän lopun ja varsinkin Kaistin korinalus-paistittamisen. Erän alkuun nähtiin myös yksi Hail Mary- kolmonen Tuomas Tenkaselta aivan hyökkäyskellon loppuun, joka kavensi tilanteeksi 11 pistettä. Kaisti jatkoi myös vakuuttavia otteitaan tekemällä heti erän alkuun pari tärkeää kakkosta Tenkasen ja Valtosen syötöistä. Marttinen ja Caldwell onnistuivat kuitenkin Aalto-Basketin kannalta huonoon aikaan löytämään heittojyvänsä ja pistivät kummatkin kolmosen sisään. Ero kasvoi taas 15 pisteeseen. Kun Ruutiainen nosti haastetun kakkosen korinalta lisäten johdon jo 17 pisteeseen, Aalto-Basket oli pakotettu aikalisään ja miettimään miten tästä voitaisiin sekoittaa vielä vastustajan peliä niin että noustaisiin voittokamppailuun mukaan.

Vastaus edelliseen oli että ei mitenkään. Bisons purki helposti Aallon koko kentän prässin ja nosteli helppoja koreja korin alta ja suoraan syötöstä kaarelta. Caldwell iski erän loppupuolella pelin komeimman suorituksen Tomahawk-donkilla. Aalto-Basketin pelaaminen hyökkäyspäässä meni hätäilyks ja sähläämiseksi ja taisipa siinä jo vähän uskokin loppua omaan tekemiseen. Tästä syystä Bisons pääsi  tyylittelemään ottelun loppuun aika rumat lukemat taululle.

Pelin jälkeen Aalto-Basketin penkillä oltiin tyytyväisiä kokonaisuuteen, ensimmäiseksi peliksi Biisoneita haastettiin ihan mallikkaasti 3 erää. Pelaamiseen vähän tasaisuutta ja näissäkin matseissa taistellaan loppuun asti voitosta.

Top 3 parhaat pelaajat kummaltakin joukkueelta:

Bisons: Henttonen 21/8 /4 syöttöä, Caldwell 20/12 /5 syöttöä, Ruutiainen 16/9

Aalto-Basket: Kaisti 28/8 /5 riistoa, Tenkanen 6p/ 6 syöttöä, Aladin 5p ( +/- +6)

Ensi viikon viikonloppuna lähdetään sitten metsästämään ensimmäistä M1DB voittoa Jyväskylästä kun tuplaviikonlopun vastustajina kohdataan lauantaina JyWe ja sunnuntaina Huima!

Kiitos paikalle tulleille faneille ja eristyisesti kaikille jotka auttoivat teekkarijengiä järjestelyissä!