Koripallo videopelien maailmassa ennen ja nyt

Koripallo on mahtava laji, jota arvostetaan täällä Suomessa aivan liian vähän. Nopeatempoinen peli on mukaansatempaavaa ja ammattilaisten suorituksia on ilo katsella. Onneksi mekin olemme sentään päässeet mukaan kokeilemaan ison maailman koripalloa videopeleissä, joissa palloa on heitetty jo 45 vuoden ajan.

Nykymarkkinoilla pelejä on tarjolla paljon ja tietysti jokaista näistäkin tässä esiteltävistä peleistä voi pelata tietokoneilla. Pelien saaminen pyörimään voi vaatia hieman teknistä osaamista, mutta kyllä nostalgiannälkää pääsee täyttämään vieläkin. Jos etsit vähän erilaista koripallopeliä, niin Nordicbet Basketball Star -kolikkopeli yhdisti rahapelit ja koripallon.

Koripallopelien tarina alkoi jo vuonna 1972 Magnavox Odysseyllä, mutta tuohon aikaan oli hankala tehdä eroa jääkiekon, koripallon tai oikeastaan minkään muun lajin suhteen. Näissä peleissä piti päästää mielikuvitus valloilleen ja kuvitella että peli oli oikeasti koripalloa.

Koripallo alkoi näyttämään kunnolla koripallolta 80-luvun taitteessa. Commodore 64 tarjosi tuolloin kovaa kaksinpeliä kun kaksi aikansa kovinta nimeä ottivat mittaa toisistaan. One on One: Dr J vs. Larry Bird oli ehkä aikakautensa suosituin koripallopeli ja se löytyi monen vähemmän urheilusta välittävänkin pelivalikoimasta, sillä se oli yksinkertaisesti niin hyvä peli.

Kehittyvä teknologia

Koripallopelit alkoivat yleistyä huomattavasti 80-luvun loppupuoliskolla, kun teknologia salli aidomman näköiset pelit. Pelaajia pystyi erottamaan toisistaan selvemmin ja saatinpa sitä mukaan myös oikeita tiimejä. Peliyhtiöt alkoivat hakea oikeita lisenssejä joukkueilta ja pelaajilta, jotta pääsit pelaamaan oikeasti Lakers-nimisellä tiimillä tai donkkaamaan Jordanilla.

Näihin aikoihin Nintendo alkoi nostamaan kunnolla päätään ja NES oli se pelialusta joka löytyi kaikilta Yhdysvalloissa kovassa huudossa oli Tecmon urheilupelit ja Tecmo NBA Basketball kuului tähän joukkoon. Peli oli kova hitti ja sillä on vielä nykypäivänäkin iso paikka monen pelaajan sydämessä. Kilpailu kärkipaikasta kävi tuolloinkin kovana ja Double Dribble toi aikaan realistisen näköiset pelaajat kentälle. Peliä nähtiin myös Family Guy -piirretyssäkin, jossa hyödynnettiin pelin pahamaineista ohjelmointivirhettä.

Seuraavan sukupolven konsolit pääsivät myös tuomaan oman makunsa soppaan ja tuon aikakauden tunnetuin koripallopeli on ylivoimaisesti NBA Jam. Tämä kolikkoautomaattina aloittanut peli käännettiin monelle laitteelle ja oli hitti käytännössä jokaisella. Huumorilla tehty täysin epärealistinen koripallo iski yleisöön hyvin ja menestys oli taattu.

Tuolloin pääsi myös alkamaan Electronic Artsin julkaisema NBA-sarja. NBA Live 95 oli näistä ensimmäinen ja vuosilukuja alkoi näkymään pelien perässä vuosikymmenet. EA oli kyllä ehtinyt julkaisemaan suositun NBA Showdownin, jolle Live oli osin jatkoa, mutta Live 95 oli se merkkipaalu.

Super Nintendo, Sega Megadrive ja sen ajan käsikonsolit saivat kaikki suuret määrät koripallopelejä niin NBA-peleinä, kuin katukoriksena ja kaikkea siltä väliltä. Pelimarkkinoiden tulvaportit olivat nyt avattu ja pelejä vain riitti. Sivut kuten Casinomobiili.net näyttääkin miten myös puhelimella voi pelata.

Modernin ajan palloilu

Playstationin ja kehittyvän 3d-grafiikan myötä pelintekijöillä oli paljon mahdollisuuksia kokeilla uusia tapoja tehdä pelejä ja iso yleisö jolle niitä tuoda. Tämä näkyikin hyvin kyllästetyissä pelimarkkinoissa, joissa jokainen valmistaja kokeili tehdä oman versionsa koripallosta.

Electronic Arts alkoi vuosituhannen lopussa varmistamaan omaa paikkansa urheilupelien tärkeimpänä julkaisijana. NBA Live -sarja sai uuden osan joka vuosi. Sega oli yllättäen yksi kovimmista kilpailijoista ja heidän NBA-sarja pysyi mukana Playstation kakkosella viiden vuoden ajan. Tämän jälkeen muut julkaisijat ovat ottaneet nimen käyttöönsä ja esimerkiksi 2K Sports on yrittänyt kilpailla EA:n kanssa suosituimmista peleistä.

Nykyisin joka vuosi onkin odotettavissa aina kaksi uutta isoa NBA-peliä, 2K:n NBA ja EA:n NBA Live. Nämä pelit ovat tosin jääneet vain lajin harrastajien suosioon, sillä ne eivät ole mullistaneet mitä koripallolla voi tehdä pelien maailmassa. Uusi vuosi tuo aina hieman viritellymmät grafiikat, uudet pelaajarosterit ja jotain pieniä parannuksia peliin. Nähtäväksi jää kenestä tulee seuraava iso yllättäjä NBA-pelien saralla.