Kotimainen koripalloilu nosteessa

Keväällä 2017 suomalaiset koripallofanit elävät jännittäviä aikoja: kotimaisten sarjojen pudotuspelit ovat alkamassa, ja Lauri Markkasen ja Arizona-yliopiston menestys USA:n yliopistokoripallosarja NCAA:n pudotuspeleissä ovat omiaan tuomaan suosiota ja arvostusta koripalloilulle.

SM-sarja ja Markkasen menestys etunenässä

Miesten SM-sarjassa kärkikaartin muodostavat Salon Vilpas ja Helsingin Seagulls, eli kärkipaikoilla on eri joukkueita kuin mihin viime vuosina on suomalaisessa koripallossa totuttu. Erityisesti Seagullsin menestys on otettu pääkaupunkiseudulla erittäin positiivisesti vastaan, ja Töölön Kisahallissa on ollut koripallon mittakaavassa suuria yleisölukemia. Tähän kun lisätään innokkaasta faniryhmästään tuttu Salon Vilpas, on helppo ymmärtää että koripallobuumi on Suomessa korkealla.

USA:n puolella suomalaisten koripalloilijoiden lippua kantaa korkeimmalla tällä hetkellä Jyväskylän lahja suomalaiselle koripallolle, yli 210-senttinen Lauri Markkanen. Hän on heti rookie-kaudellaan onnistunut varmistamaan paikkansa perinteikkään Arizona-yliopiston aloitusviisikossa. Tämän lisäksi hän on jopa pelannut niin hyvin, että hänet on valittu useampaan kertaan viikon ja kuukauden pelaajaksi, ja häntä povataankin kesän 2017 NBA Draftin kuumimpien nimien joukkoon. Suomestahan ei 2000-luvulla ole NBA:han draftattu muita pelaajia kuin tämänhetkinen Susijengin tähtipelaaja Petteri Koponen, joten Markkasen valinta olisi mannaa suomalaisille koripallofaneille.

Susijengin EM-kisasyksyä odotellessa

NBA-varaustilaisuuden jännitysten jälkeen suomalaiset koripallofanit voivatkin jäädä odottamaan syyskuun alkua, jolloin käyntiin polkaistaan maajoukkuevuoden päätapahtuma, koripallon EM-kilpailut Helsingin Hartwall Arenalla. Suomen alkulohkoon arvottiin kovia maita: Suomen lisäksi Helsiinkin saapuvat Puola, Kreikka, Ranska, Islanti ja Slovenia.

Ehkä odotetuin NBA-tähti, jota odotetaan kisoihin saapuvaksi, on Kreikan lahja huippukoripallolle, Giannis Antetokounmpo. Tämä yli 210-senttinen Milwaukee Bucksin tähtipelaaja on pelannut tällä kaudella NBAssa jopa pelinrakentejan tontilla, joten on selvää että kyse on poikkeuslahjakkuudesta – häntä voisikin mitoiltaan verrata Los Angeles Lakersin legendaariseen pelinrakentajaan, niin ikään n. 210-senttiseen Earvin ”Magic” Johnsoniin.

Kreikan ohella mielenkiintoa herättää Ranskan tähtisikermä Tony Parkerin ja kumppaneiden johdolla. Ranskan joukkue on vuodesta toiseen täynnä taitoa ja monipuolisuutta, joten Koposen, Salinin, Markkasen ja muun Susijengin täytyy kyllä panna parastaan, jotta menestystä voitaisiin saavuttaa. Samaa voi kyllä sanoa Susijengin kamppailuista muitakin alkulohkon vastustajia vastaan: tällä tasolla helppoja pelejä ei ole, joten Susijengi tarvitsee luonnollisesti kaiken mahdollisen tuen ”6. pelaajaltaan” eli innokkaalta kotiyleisöltä Helsingin Areenassa.

Koripallovedonlyönti on myöskin nosteessa

Katsojan kannalta on poikkeuksellisen hienoa, että kotimaiselle koripallofanille on tänä vuonna tarjolla useita eri tähtihetkiä. Tästä johtuen on myös luonnollista, että myös koripallo-otteluista vedonlyöminen tuntuu jatkuvasti kasvattavan suosiotaan: innokkaat katsojat ovat kiinnostuneita pelaamaan mm. mobiililaitteilla suoraan ottelun aikana, tilanteiden tuoksinnassa vetoa lyöden. Kännykät tarjoavat nykyisin niin helppokäyttöisen käyttöliittymän, että muutkin kuin ”early adapterit” ovat päätyneet kokeilemaan vedonlyöntiä omilla mobiililaitteillaan. Ja toki myös tietokoneella tapahtuva, ”perinteinen” nettivedonlyönti on edelleen täysissä voimissaan.

Osa artikkelin lukijoista saattaa miettiä, että hienoa että vedonlyönti onnistuu nykyään helposti, mutta eivät välttämättä tunnista tyypillistä käyttäjäkuntaa vedonlyönnille – etenkään jos omassa kaveripiirissä aktiivisia vedonlyöjiä ei juuri ole. Silti, erilaisissa tutkimuksissa on huomattu, että todennäköisin käyttäjäryhmä koripallovedonlyönnille ovat koripallon parissa kasvaneet miehet, joille nettikasinot ja vedonlyönti ovat entuudestaan tuttuja. Onkin helppoa veikata, että myös sinun kaveripiiristäsi löytyy lähivuosina koripallovedonlyöjiä – Ellei sellainen asusta jo valmiiksi omassa osoitteessasi.